Bosch Car Service – Ferieveiledning
- Hvilke bilkontroller bør utføres før du reiser på bilferie?
- Slik pakker du bilen best mulig
- Dette gjør du hvis du mister lasten
- Hva må du tenke på når du kjører med campingvogn?
- Når er det best å kjøre?
- Hva bør du kontrollere rett før du kjører?
- Hvor ofte skal du ta pauser?
- Tips om hvordan du holder barna i aktivitet.
Hva bør du kontrollere før du reiser på bilferie?
Endelig ferie! Samtidig som du sitter og slapper har bilen mye å holde styr på. Større last, høyere hastigheter, varme temperaturer og lange nedoverbakker er kilde til store belastninger både for bremser og annen bilelektronikk. For å komme trygt frem til destinasjonen er det vel verdt å forhåndskontrollere enkelte ting før du starter bilferien:
- Dekktrykket skal justeres til nest høyeste total bruttovekt for tryggere kjøring, redusert drivstofforbruk og dekkslitasje. Du finner viktig informasjon om dette i instruksjonsboken, på innsiden av tanklokket, på dørstolpen eller i vår dekkveiledning.
- Du må ikke belaste bilen over grensene som er spesifisert i bilens vognkort.
- Kontroller jekk, verktøysett, varseltrekant og førstehjelpsskrin. Skift ut etter behov.
- Kontroller nivåene på vindusspylervæske og frostvæske.
- Kontroller oljenivået og fyll opp etter behov.
Slik pakker du bilen best mulig
Har du noen gang tenkt på hvor stor kraft som kan utvikles inne i bilen ved full bremsing eller ved en ulykke? Flyvende gjenstander er ofte årsaken til alvorlige passasjerskader. Du kan unngå slike situasjoner ved å følge punktene nedenfor ved pakking av bilen:
- Tunge gjenstander skal stues nederst i bagasjerommet rett bak baksetet.
- Du må aldri stable bagasje over baksetehøyden i stasjonsvogner eller familiebiler uten at det finnes stabil skillevegg.
- Du må pakke individuell bagasje så tett som mulig.
- Bind fast bagasjen eller bruk sklisikre matter.
- Påse at førersikten er uhindret i alle retninger.
- Varseltrekanten og førstehjelpsskrinet skal alltid være lett tilgjengelig.
Hva er viktig ved bagasje på tak eller inne i bilen?
Lang ferie, lite bagasjerom – hvis det ikke er tilstrekkelig plass inne i bilen kan du bruke takstativ eller takrails for ekstra bagasjeplass. Lasten må sikres på en forsvarlig måte for å unngå at lasten faller av under kjøring. Følgende punkter må alltid følges:
- Du må aldri overstige bilens tillatte maksimallast.
- Du må aldri overstige takstativets/takrails tillatte maksimallast.
- Du skal alltid plassere den lettest mulige bagasjen på taket.
- Husk at ekstra vekt vil endre bilens tyngdepunkt og manøvreringsevne.
- Hvis stativet du bruker dekker baklysene må du sørge for at stativet har påmontert egne lys.
- Du må alltid kontrollere at bagasjen utenfor bilen er forsvarlig sikret under reisen.
Hva tenker du på når du kjører med campingvogn?
Å kjøre med sin egen campingvogn er den ideelle løsningen hvis du ønsker å være uavhengig og campe hvor du selv ønsker. I tillegg til komfort er det også god plass til ekstra bagasje. Men det er visse ting du må huske på med hensyn til bagasje og kjøring for å kunne komme trygt frem til destinasjonen:
- Du må alltid sikre bagasjen på en forsvarlig måte med stropper eller bruke sklisikre matter.
- Du skal alltid plassere tunge gjenstander i midten og under skulderhøyde for å sikre optimal manøvrering og bremseeffektivitet.
- Kjør så forsiktig som mulig med hensyn til lengre bremselengde og redusert trekkraft.
- Hvis campingvognen skrenser eller skjener ut av veien må du slippe gasspedalen forsiktig og forsøke å holde bilen og campingvognen på rett kjøl med forsiktig kontrastyring.
Når er det best å kjøre?
Du bør ikke velge kjøretiden kun ut fra trafikksituasjonen, din egen arbeidskapasitet er enda viktigere.
Visste du dette? De fleste mennesker jobber best om morgenen (fra 8-12) og tidlig om ettermiddagen (fra 16-19). Konsentrasjonen faller tidlig om ettermiddagen (fra 14-16) og spesielt etter midnatt. Derfor anbefaler vi at du starter bilturen så tidlig som mulig og tar en lang pause rundt kl. 14. Det er ikke nødvendigvis en god idé å starte bilturen om ettermiddagen pga. av lavere konsentrasjonsnivå og dårligere sikt.
Hva bør du kontrollere rett før du kjører?
Med all planleggingen i forbindelse med ferien er det lett å glemme viktige detaljer. Så rett før du kjører anbefaler vi at du tar deg litt tid til å kontrollere følgende punkter:
- Har du sikret lasten på en forsvarlig måte?
- Er alle hodestøttene optimalisert etter din og passasjerenes komfort og sikkerhet?
- Er barnesetene forsvarlig festet og bruker alle sikkerhetsbelter?
- Har du husket alle nødvendige dokumenter (pass, visum, førerkort, reisedokumenter, medisiner, vaksinasjonssertifikater, reiseforsikringspapirer, kontanter, kredittkort, osv.)?
- Er du klar over alle trafikkreglene i de ulike landene (fartsgrenser, kjørelys, obligatorisk refleksvest, piggdekk, bomveier og tunneler, osv.)?
Hvor ofte skal du ta pauser?
Hvor lenge du kan sitte bak rattet avhenger at hvor ofte du tar pauser og deretter din atferd. Desto lenger du kjører uten pause, jo tregere blir reaksjonsevnen og desto større blir risikoen for ulykker. Vårt tips: Ta den første pausen etter maksimalt tre eller fire timers kjøring og få godt med frisk luft. Stopp tidligere hvis du reiser med barn.
Visste du dette? Din arbeidskapasitet faller mellom kl. 14-15 om ettermiddagen. Planlegg derfor en pause på minst 30 minutter i denne perioden. Unngå tung mat. Du bidrar til å forhindre tretthet hvis du sprer måltidene utover dagen.
Vær oppmerksom på tretthetstegnene: Slitne øyne, konstant gjesping og nedsatt reaksjonsevne er tidlige tegn på potensielt skjebnesvanger mikrosøvn.
Tips om hvordan du holder barna i aktivitet.
- Planlegg regelmessige stopp for å gi barna muligheten til å løpe litt rundt og strekke på beina.
- Tenk på barnas normale rutiner og planlegg overnattingen i henhold til deres vanlige spise- og soverutiner.
- Hvis de er gamle nok kan du involvere barna i reiseplanleggingen slik at de kan bidra til å finne den beste kjøreruten og følge med på hvor de kjører.
- Hold barna i aktivitet under kjøreturen ved å spille enkle gjettespill.
- Ikke glem solskjermer eller små rullegardiner som beskytter mot varmen og direkte sollys.
Vårt tips: Dette gjør du hvis bagasjen faller av.
«Hvis du skulle være så uheldig å miste bagasjen under kjøring må du stanse bilen så snart som mulig i veikanten og slå på varselblinkeren. Du må også varsle andre bilførere om hindringen etter behov. Bruk varseltrekanten. Du skal alltid holde deg bak autovernet for din egen sikkerhets skyld. Hvis bilen foran deg mister bagasjen er det viktig å reagere raskt, men ikke overilt. Slå på varselblink, senk hastigheten og skift fil for å kunne se trafikken bak. Informer nærmeste politistasjon hvis det er nødvendig å stanse trafikken.»