Bosch Car Service – Batteriveiledning
- Hva må jeg tenke på når jeg kjøper nytt batteri?
- Hvorfor er det så viktig med en batterisjekk?
- Hva er hovedårsaken til havarier?
- Hva er de vanligste årsakene til feil?
- Hvorfor skjer det oftest slike ting på vinteren?
- På hvilken måte kan du gi batteriet ditt en hjelpende hånd?
- 8 måter å forlenge batteriets levetid på
Hva skal du være oppmerksom på ved kjøp av bilbatteri?
Den konstant økende mengden av elektrisk utstyr i biler og nye teknologier, slik som start/stopp-systemet eller regenerativ bremsing krever batterier med høy ytelse. Konvensjonelle strømkilder blir snart overbelastet av regelmessig motorstart.
Bosch batteri: Start/stopp-modellI motsetning til vanlige bilbatterier kan spesialbatterimodeller, slik som S6 AGM og S5 EFB fra Bosch, levere mer kraft og tåler et større antall ladesykluser. Ekspertene på verkstedet ditt vil gi deg mer informasjon om dette, ettersom det ikke alltid er det billigste batteriet som er det beste valget. Av sikkerhetsgrunner bør du også huske på at batteriene som plasseres i kupeen må være eksplosjonssikre.
Finn ut mer om forskjellene mellom de to batterimodellene EFB og AGM samt hele utvalget av Bosch-batterier ved å klikke her her.
Hvorfor er det så viktig med en batterisjekk?
Har du noen gang tenkt på tilstanden til bilbatteriene dine? De fleste bilførere tenker ikke på dette i det hele tatt før de havarerer eller bilen nekter å starte. Den beste løsningen er å få utført en regelmessig batterikontroll på et Bosch Car Service-verksted. Det er bedre å bruke noen minutter på verkstedet enn å vente i flere timer før kranbilen dukker opp.
Bilmekaniker utfører batterikontrollDu kan også utføre denne kontrollen selv med C3 eller C7 batterilader fra Bosch. Dette sikrer at batteriet er fulladet og klart til bruk – raskt, enkelt og helt risikofritt. Med C7 er det også mulig å lade helt utladede batterier bare ved å trykke på en knapp.
Hva er hovedårsaken til havarier?
Visste du at ett av tre havarier er forårsaket av et defekt batteri? Men det er ikke alltid det er det aktuelle batteriet som er problemet. Andre komponenter kan også være årsaken til feil. Med andre ord: Å skifte ut batteriet vil ikke automatisk løse problemet hvis bilen nekter å starte. Derfor kan det være nyttig å se på andre mulige årsaker for å unngå nok en tur til verkstedet, noe som både sparer deg for tid, penger og besvær.
Hva er de vanligste årsakene til feil?
I tillegg til lang lagringstid er en av hovedårsakene til batterisvikt såkalt full utlading. I denne prosessen er hele batterikapasiteten borte. Skade på batteriet i denne tilstanden kan være betydelig avhengig av hvor lenge det er siden bilen ble brukt sist. Konsekvenser: Effekttap, ny lading er ikke mulig, svært begrenset levetid.
Hvorfor skjer det oftest slike ting på vinteren?
Du blir kanskje overrasket, men batteriene trives best i kaldt vær. I løpet av den varme sommeren er slitasjen mye høyere enn i de kalde vintermånedene. Men på grunn av den tyktflytende, kalde motoroljen må batteriet takle høyere krav, noe som kan føre til defekter.
10 årsaker til flatt batteri
1. Kortslutning i det elektriske systemet
Ved kortslutning trekkes en betydelig mengde strøm fra batteriet i løpet av kort tid og konverteres til varme.
2. Å la billysene være på
Billys forbruker mye energi og skal derfor slås av når du parkerer bilen.
3. Tilleggsvarmer
Hvis tilleggsvarmeren ikke slås av ved underspenning vil batteriet utlades. Dette vil også skje hvis batteriet er for lite.
4. Defekt vekselstrømsgenerator/dynamo
Hvis batteriet ikke lades av vekselstrømsgeneratoren/dynamoen under kjøring før det er helt flatt. Dette er den eneste strømkilden til kontrollenheter og annet elektrisk utstyr
5. Defekt regulator på vekselstrømgenerator
Hvis regulatoren på vekselstrømsgeneratoren er defekt vil det oppstå full utlading som følge av utilstrekkelig lading eller at batteriet overlades.
6. Feil i kontrollenheten
Hvis kontrollenhetene ikke slås av når motoren slås av, vil de fortsette å bruke strøm og dermed føre til full utlading av batteriet.
7. Ettermontering av elektrisk utstyr
Ekstra elektrisk utstyr, slik som oppvarming av seter bruker strøm via sigarettenneren og fører raskt til utlading av batteriet.
8. Montering av feil batteri
Defekte batterier skal alltid skiftes ut med et batteri av samme type slik at levetiden ikke forkortes.
9. Korte bilturer
På korte bilturer er strømforbruket større enn det vekselstrømsgeneratoren kan levere. Derfor er det best å ikke bruke unødvendig utstyr (oppvarming av seter, radio, osv.) om vinteren.
10. Radio, TV, DVD, kjøleboks
Radio, navigasjonssystemer og annet underholdningsutstyr forbruker mye strøm og vil føre til full utlading av batteriet hvis det ikke blir tilstrekkelig oppladet.
På hvilken måte kan du gi batteriet ditt en hjelpende hånd?
Bosch C3 og C7 batteriladere gir batteriene nytt liv på en rask og enkel måte. C7 kan også lade helt utladede batterier på nytt. Dermed kan du komme deg gjennom vinteren uten problemer. For mer informasjon om batteriladere fra Bosch, nyttig tilbehør og lading av bilbatterier, gå til: Nettsted for batteriladere C3 og C7.
Er det trygt å lade batteriene på nytt?
Du har ingenting å bekymre seg over! Det elektroniske ladesystemet til Bosch C3 og C7 batteriladere kontrollerer automatisk hvor mye lading bilbatteriet ditt faktisk trenger eller kan tåle, uansett batteritype. Men å lade på nytt er uansett helt trygt: Ett-trykkbetjening gjør feil bruk virtuelt sett umulig, og batteriklemmene forblir strømløse hvis de ikke kobles til polene på riktig måte. Dette betyr at du kan lade bilbatteriet uten risiko og, om nødvendig, uten å fjerne batteriet fra selve bilen.
8 måter å forlenge batteriets levetid på
1) Få spenning, ladenivå og startkraft på batteriet, i tillegg til strømtap i bilen, kontrollert regelmessig.
2) Vi anbefaler at du fjerner batteriet hvis du ikke skal bruke bilen om vinteren. Vårt tips: Oppbevar batterier på et tørt og frostfritt sted.
3) Kontroller batteriet minst to ganger i året – én gang i måneden om vinteren (frostforhold) hvis du har gamle batterier.
4) Påse at batteriet er riktig plassert i motorrommet, at batteriets metalldeler er smurt inn og at batteriklemmene sitter godt fast.
5) Prøv å unngå at batteriet lades helt ut (forårsakes f. eks. av du glemmer å slå av billysene).
6) Trykk ned clutchen når du starter bilen for å redusere startmotstanden og dermed også strømforbruket.
7) Slå av alt unødig utstyr, slik som radio, klimaanlegg eller tilleggsvarmer før du starter bilen.
8) Etter en lengre periode uten bruk må du fjerne batteriet og koble det til en elektronisk styrt lader.